Zaostrzone wymogi ministerstwa rolnictwa w związku z hodowlaną świń skupiają się na utrzymywaniu trzody w warunkach, które uniemożliwiają im całkowity kontakt z dzikami, jak również z innymi zwierzętami domowymi. Zwierzęta w hodowli powinny znajdować się w pomieszczeniach zamkniętych, posiadających osobne wejście/ wyjście bez jakichkolwiek przejść do innych części budynków, w których przebywają na co dzień zwierzęta.
Nowe wymogi dotyczą także wielkości obowiązkowych mat dezynfekcyjnych do chlewni, które muszą się znajdować przed wjazdami oraz przed wejściami do gospodarstwa, jak również przed wejściami bezpośrednimi do chlewni. Mata dezynfekcyjna przed wejściem do chlewni, powinna mieć minimalny wymiar 100 x 80 cm. Odpowiednia mata powinna mieć szerokość wejścia do chlewni (np. drzwi szerokie 80 cm, wówczas stosujemy matę o szerokości 80 cm i długości 100cm)
Mata dezynfekcyjna to obecnie najskuteczniejszy sposób chroniący przed wnoszeniem na teren obiektu wirusów, ASF, pryszczycy i innych niebezpiecznych substancji i zanieczyszczeń przenoszonych na obuwiu.
Aby mata spełniała swoją rolę należy pamiętać o regularnym napełnianiu jej płynem dezynfekcyjnym np. Viragri Plus przeznaczonym między innymi do nasączania mat dezynfekcyjnych.
Preparat posiada pozytywną opinię Państwowego Instytutu Weterynaryjnego.
W hodowli trzody chlewnej należy pamiętać również o tym, że ich obsługą mogą zajmować się wyłącznie osoby do tego celu wyznaczone i przeszkolone. Osoby te muszą pamiętać, że obowiązkiem przed wejściem do chlewni jest dokładne mycie i odkażanie rąk, jak również czyszczenie i odkażanie obuwia na macie dezynfekcyjnej umieszczonej przed wejściem do chlewni.
Czynne: od 8-16 (poniedziałek-piątek)