Mata dezynfekcyjna to obecnie najskuteczniejszy sposób chroniący przed wnoszeniem na teren obiektu wirusów, ASF, pryszczycy i innych niebezpiecznych substancji i zanieczyszczeń przenoszonych na obuwiu. W celu zapewnienia maksymalnej ochrony, powinny być stale na wyposażeniu ferm, kurników, paszarni i chlewni.
Maty dezynfekcyjne wykłada się przy drzwiach i bramach wejściowych, rozmiar powinien być szerokości wejścia tak aby uniemożliwić obejścia maty.
Budowa maty:
1) siatka wierzchnia - dobrze przepuszcza płyn dezynfekcyjny, zatrzymuje zanieczyszczenia na zewnątrz
2) pianka poliuretanowa - wkład chłonny zatrzymuje ciecz (środek do dezynfekcji)
3) plandeka spodnia - zabezpiecza przed wypłynięciem płynu
Aby mata spełniała swoją rolę należy pamiętać o regularnym napełnianiu jej płynem dezynfekcyjnym np. Viragri Plus przeznaczonym między innymi do nasączania mat dezynfekcyjnych.
Czynne: od 8-16 (poniedziałek-piątek)