Zakwaszacze - ich rola w żywieniu trzody chlewnej

Zakwaszacze to powszechnie stosowane dodatki w żywieniu trzody chlewnej.

Podstawowym celem stosowania zakwaszaczy jest utrzymanie optymalnego pH treści przewodu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne w przypadku pasz dla młodych zwierząt - prosiąt i warchlaków. Bardzo częste są w tym okresie biegunki, które nie tylko prowadzą do spadku masy i tempa wzrostu, lecz także podwyższają odsetek śmiertelności u młodych zwierząt. W systemach pojenia świń dosyć powszechnym zjawiskiem jest zakażenie wody pitnej mikroorganizmami chorobotwórczymi. Do namnożenia się tych drobnoustrojów najczęściej dochodzi po podaniu wraz z wodą lekarstw lub preparatów mineralno-witaminowych. Ich obecność stwarza dla patogenów korzystne środowisko, ponieważ traktowane są jak pożywka. Samo poidło może zostać zanieczyszczone przed świnie kałem. Wówczas w wodzie zaczynają rozwijać się inne bakterie m.in. Escherichia Coli. Szczególnie intensywnemu rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych sprzyja obojętne i zasadowe pH wody. Zakwaszając ją hamujemy rozwój patogenów, a co za tym idzie poprawiamy zdrowotność stada. Zakwaszanie wody wprowadzamy również w przypadku zakażenia beztlenowcem. 

Zakwaszanie wody jest dobrym substytutem dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Kwasy w sposób pozytywny wpływają na właściwości samej wody, a także układu pokarmowego i metabolizmu świń. Ponadto w przeciwieństwie do antybiotyków mogą być stosowane w produkcji ekologicznej i przyczyniają się do poprawy bezpieczeństwa wieprzowiny

 


 

 ABI-ZAKWASZACZ  Płynna mieszanka paszowa uzupełniająca, mieszanina kwasów płynnych dodawana do wody pitnej dla drobiu i trzody chlewnej 

  •       esencja octowa E 260 (60 %) - należy do grupy kwasów bezpośrednio wpływających na mikroflorę bakteryjną. Oprócz zdolności obniżania pH środowiska bezpośrednio hamuje namnażanie się bakterii patogennych, co jest szczególnie ważne przy nierozwiniętym przewodzie młodych zwierząt. 
  •       kwas propionowy E 280 (20 %)ma działanie prebiotyczne. Zwiększa przyswajalność substancji czynnych z dodatków paszowych, ponieważ stymuluje on procesy sekrecyjno-sorpcyjne w układzie pokarmowym. Ponadto jest to kwas o wysokiej wartości energetycznej.
  •       kwas mrówkowy E 236 (20%)wykazuje najlepsze efekty w stosowaniu u tuczników. Wpływa na zwiększenie przyrostów.
Sprzedaż karmy dla psów i kotów, dodatków dla zwierząt gospodarskich oraz środków do mycia i dezynfekcji
ul. Powstańców Wielkopolskich 14A
87-300 Brodnica
tel. 535 057 222

Czynne: od 8-16 (poniedziałek-piątek)

 

 
Napisz do nas
Nie wiesz jak do nas trafić?
Projekt i wykonanie asmedia.pl. © 2024 ABI - Innowacyjne metody żywienia zwierząt. Wszystkie prawa zastrzeżone.