Podstawowym celem stosowania zakwaszaczy jest utrzymanie optymalnego pH treści przewodu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne w przypadku pasz dla młodych zwierząt - prosiąt i warchlaków. Bardzo częste są w tym okresie biegunki, które nie tylko prowadzą do spadku masy i tempa wzrostu, lecz także podwyższają odsetek śmiertelności u młodych zwierząt. W systemach pojenia świń dosyć powszechnym zjawiskiem jest zakażenie wody pitnej mikroorganizmami chorobotwórczymi. Do namnożenia się tych drobnoustrojów najczęściej dochodzi po podaniu wraz z wodą lekarstw lub preparatów mineralno-witaminowych. Ich obecność stwarza dla patogenów korzystne środowisko, ponieważ traktowane są jak pożywka. Samo poidło może zostać zanieczyszczone przed świnie kałem. Wówczas w wodzie zaczynają rozwijać się inne bakterie m.in. Escherichia Coli. Szczególnie intensywnemu rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych sprzyja obojętne i zasadowe pH wody. Zakwaszając ją hamujemy rozwój patogenów, a co za tym idzie poprawiamy zdrowotność stada. Zakwaszanie wody wprowadzamy również w przypadku zakażenia beztlenowcem.
Zakwaszanie wody jest dobrym substytutem dla antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Kwasy w sposób pozytywny wpływają na właściwości samej wody, a także układu pokarmowego i metabolizmu świń. Ponadto w przeciwieństwie do antybiotyków mogą być stosowane w produkcji ekologicznej i przyczyniają się do poprawy bezpieczeństwa wieprzowiny
Czynne: od 8-16 (poniedziałek-piątek)