Świnie wykazują minimalne zapotrzebowanie na selen. Mimo to, niedobory tego pierwiastka, niesie ze sobą poważne konsekwencje. Sprzyja degeneracji tkanki mięśniowej – w tym mięśnia sercowego. Brak selenu w diecie, pogarsza, więc mięsność tuszy, obniża jakość mięsa, może również sprzyjać przypadkom nagłej śmierci sercowej. U loch, niedobór selenu może sprzyjać wystąpieniu syndromu MMA, a u prosiąt zwiększa ryzyko wystąpienia kolibakteriozy.
Obecnie coraz częściej w mieszankach paszowych i premiksach, stosuje się kompleksy selenu z aminokwasami. Najczęściej jest to selenometionina. Badania wykazały, że selen podany zwierzętom w postaci tych związków, jest lepiej przyswajalny niż selen nieorganiczny. Sprawia to, że świnie lepiej wykorzystują pierwiastek, a jego emisja do środowiska wraz odchodami, jest mniejsza. Co ważne, kompleksy aminokwasowe selenu, są zdecydowanie mniej toksyczne, i nawet przy pewnym nadmiarze pierwiastka w diecie, nie wywołują u zwierząt efektu toksycznego.
Czynne: od 8-16 (poniedziałek-piątek)